Bichonpäiväkirjat

×

Virhe

[OSYouTube] Alledia framework not found

Päivis

Muistellaan lyhyesti mennyttä vuotta, kun nuo päivitykset on jääneet kokonaan tekemättä, vaikka jää kyllä varmasti jatkossakin.

Viime kesän aikana harrasteltiin agilitya ja joitakin tokoliikkeitä harjoiteltiin silloin tällöin Sohvin kanssa. Käytiin kokeilemassa muutaman kerran henkilöhakua, joka tekis Sohville kyllä hyvää, oppii että vieraatkin ihmiset on ihan kivoja. Loppukesästä keksittiin geokätköily, Sohvi ja joskus lyhyemmillä reissuilla Kaapokin on ollut mukana etsimässä metsäkätköjä. Syksyllä lenkkeiltiin niin kauan kuin kelit salli, ei enää lumisille poluille lähdetty ja lähes kaikki paikkakunnan kätköt ehdittiin löytää. Keväällä lumien sulettua on etsintää taas jatkettu ja laajennettu naapurikuntiin.

Talven aikana käytiin kerran pari viikossa hallilla, jos ei muuta niin katsomassa muita koiria. Sohvilla oli välillä epäilys nivelrikosta lonkissa, onneksi se kumoutui. Otettiin dobo-pallo käyttöön, mutta ei kovin paljon ole sen kanssa kuitenkaan vielä osattu touhuta, tasapainoillaan silloin tällöin.

Tämä kevät ja alkukesä on mennyt lähinnä lenkkeillessä, eikä mitään kummempaa kerrottavaa ole. Ensimmäinen lomaviikko oli lämmin, mutta sitten on ollut sateista ja kylmää. Viimeinen viikko menossa, nyt on jo hieman parempi sää, edelleen on viileää, muttei kuitenkaan märkää.

 

Tällä hetkellä Kaapon kunto (lähinnä sydän) huolettaa, sitä aletaan tutkia. Joku voisi kyllä olla ihan tyytyväinen noin rauhalliseen kaveriin, mutta minun mielestä ikäänsä nähden nukkuu kyllä liikaa. Ja nimenomaan nukkuu kunnolla eikä vain ns. koiran unta niinkuin Sohvi, joka nukkuessaankin on koko ajan valppaana. Kaksi lääkäriä on sitä mieltä, ettei sydänäänet kuulosta ihan normaalilta, pitää käyttää spesialistilla tarkemmissa tutkimuksissa. Ensin otetaan kuitenkin vielä kilpirauhaskokeet.

 

Sohvi syksyllä 2013

 

Käytiin äitienpäiväviikonloppuna koirien kanssa valokuvauskurssi, kuvauskohteena tietysti koirat. Oli aika antoisa kurssi, paljon tuli opittua järkkärin asetuksista, vaikkei kaikkea tietenkään ehtiny läpi käydä. Sattui sopivan pilvinen päivä ulkokuvauksiin, vaikka aurinkoinen sää olis kyllä ollut haastavampi valotuksen kannalta.

Studiokuvaus jäi itseltä kokeilematta, koska kamera on jossain vaiheessa saanut sen verran kolhua, ettei lisäsalamaa saanut asennettua paikalleen. Kiitos kaverin sain kuitenkin koirista kuvat. Ulkoposeerauksia ja liikekuvia käytiin kokeilemassa Lomakylän kankailla. En uskaltanut päästää kokonaan irti, kun oli niin monenlaisia ”kurssikavereita”, joista kaikista Sohvi ei oikein tykännyt, kun tulivat liian lähelle.

Kurssilaiset kuvattu Meeri Heikkisen kameralla:

 

Vaihdettiin keväällä autoa, joten koirat matkustavat nykyään perällä häkissä. Pitäisi vain löytää jostain vähän numeroa pienempi häkki.

 

Lisää kuvia yritän laittaa galleriaan.

Me on koko kesä odotettu Sohvin kanssa, että päästäisiin oikeesti tutustumaan agilityyn. Lopultakin syyskuun alussa saatiin esteet siirrettyä kentälle, ja mekin päästy muutaman kerran mukaan. Meillä on pieni kerho, joka on rakennellut ja hankkinut esteitä vähän kerrallaan. Vielä puuttuu puomi ja muuri kokonaan. Putki ja pöytä saatiin viime viikolla, tai pöytäkään ei vielä ollut kentällä asti. Kaikkia muita esteitä Sohvi on kuitenkin päässyt kokeilemaan, ja muutaman esteen radan pätkiä. Ohjaaja ei vaan oikein toimi kuten pitäisi. Porukka on kuitenkin mukava eikä haittaa mokailut, ei koiran eikä omat. Ja meillä ei ole Sohvin kans sen kummempia tavoitteita, kunhan omaksi huviksi ja vaihteluksi lenkkeilylle jotain muutakin harrastetaan. Sohvi on vain tykästynyt "kouluttajaan"/avustajaan ja hänen nameihin niin paljon, että ei malttaisi ensin suorittaa tehtäviä.

Sohvin eka hyppy ulkokentällä, keväällä hallissa meni ilman hihnaa

Metsässä vapaasti

Talvi vaan on tulossa ja sen myötä esteet siirretään taas "halliin", joka on entinen kauppa, eli tila pienenee, oliskohan jotain 10 x 6 metriä. Mahtuu sinne muutamia esteitä kerralla, mutta vauhtihan hieman kärsii. Onneksi on pieni koira niin ei niin paljon haittaa. Eikä ole ainakaan pelkoa, että keksisi karata. Hyvin on kyllä pysynyt kentällä, joka on kivasti syrjässä, pari omakotitaloa vain tien toisella puolella, sinnekin matkaa puolet urheilukentästä.

Pitäisi kokeilla Kaaponkin kanssa. Se on vain niin paljon hitaammin innostuva, eikä ole kuulolla niin hyvin kuin Sohvi. Pitäisi kontaktia harjoitella. Kaapo kävi syyskuun puolella pallien poistossa, niin on pitänyt rajoittaa riehumista. Nyt saavat taas leikkiä yhdessä. Mietin muutamia viikkoja leikkausta ja näyttelyssä käyntiä, mutta päädyin siihen kuitenkin. Ajattelin, ettei siitä pitäis haittaakaan olla, ja sattui olemaan lomaa pitämättä. Muuten ehkä olis pitäny vielä antaa aikaa. Saa nähdä onko vaikuttanut käytökseen. Ainakin kotipihalla merkkailut on heti vähentynyt, tekee pissit kerralla. Liekö sitten pysyvä tila. Sisällekin voi taas jättää vähän laajemmalle alueelle, eikä tarvitse sulkea yhteen huoneeseen.

laadultaan huono kuva kaveruksista

 

Lisätäänpä pari kuvaa

 

 

 

 

 

 

Sohvin kanssa käytiin tokokurssi helmi-maaliskuussa, tavoitteena kitkeä epävarmuutta ja helpottaa hallintaa vieraiden koirien ja ihmisten läheisyydessä (ja agilitykentällä). On sitten reenailtu vaihtelevasti itsekseen ja välillä porukan mukana. Doggaajat järjesti nyt sitten jäsentenväliset möllikisat alokasluokan liikkeillä (hallissa), ja mehän tietysti lähdettiin testaamaan oppimaamme.

Pisteitä saimme 137,5 (3 tulos) ja sijoitus 5/6, eli paremmin kuin uskalsin edes odottaa. Ihan nollille ei mennyt yksikään liike, vaikka sekin olisi ollut hyvin mahdollista. Luoksepäästävyys (8,5) on Sohville vieläkin vähän hankalaa, vaikka paljon on parantunut. Paikkamakuussa (8) pysyi paikallaan, mutta hieman levottomana ja matkahan ei edes ollut kuin muutaman metrin. Seuraaminen on välillä ihan hyvä, mutta välillä kentän hajut vie mennessään, eli ei pysy koko ajan kontaktissa (7,5 ja 7). Luoksetulossa lähti liikkeelle ennen käskyä (5), estehypyssä lähti vasta toisella käskyllä/käsimerkillä sekä istui ennen kuin ehdin vierelle (5). Käsimerkkiä käytin myös maahanmenossa (7), seisomisessa otti muutaman askeleen (7). Ja yleensäkin Sohvi istuu aina ennen käskyä, kun palaan vierelle.

Ilmojen lämmettyä siirtyy reenit ulkokentille, ja kotonakin voi vähän monipuolisemmin reenata (sen minkä intoa riittää). On kyllä alkanut kuunnella paremmin ihan yleisestikin irtiollessaan.

Agilitya on reenailtu n. kerran viikossa, milloin yksikseen milloin toisten kanssa yhdessä. Ja Kaapokin on niihin päässy mukaan. Sohvi voisi ihan hyvin pärjätäkin, jos ohjaaja osaisi ohjata ja kouluttaa. Aksareeneissäkin tulee taukoa, kun kenttä ei ole vielä täysin sulanut ja kunnossa.

Möllitokoilijat järjestyksessä oikealta vasemmalle 28.4.2013


Kuva Mirva Mäkeläinen

 

 

 

 

Helle saapui lopulta meidänkin korkeuksille tietysti silloin kun ei olis välttämättä tarvinnut. Viikonloppuna oli Suomussalmella taas vuotuinen erä- ja luontotapahtuma Viepperhauta. Perjantai-iltana kun oltiin laittamassa koiraosastoa kuntoon, satoi vielä vettä, mutta lauantaina paistoi aurinko niin, että herkemmät poltti ihonsa.

En ottanut koiria mukaan, ohjelmassa oli möllitoko, johon niistä ei olisi ollut kuitenkaan. Sekä tietysti koirakerho Doggaajien esittelyä ja Suomen Karva-Kaverien esittelyä. Tälläkin paikkakunnalla on jo muutamia kaverikoiria, joista osa oli paikalla halukkaiden rapsuteltava.

Sunnuntaiaamu oli pilvinen, mutta lämmin ja selkeytyi päivän mittaan taas paistamaankin. Koirille oli vuorossa mätsäri, johon osallistuin lähinnä huvikseni ja kannatuksen vuoksi molempien kanssa. Tulos oli ihan arvattava, molemmille sininen eikä sijoitusta. Molemmat antaa katsoa hampaat, mutta väistävät tuomaria. Kaapon kanssa en ole paljon harjoitellut ja seisominen ei tahdo onnistua. Jouduin vielä lykkäämään vieraan handlattavaksi sinisten kehässä, olisin tietysti voinut ihan hyvin jättää poiskin, mutta ihan ok meni vieraankin kans, jos ei jopa paremmin. Osallistujia oli pienissä 16 kpl, kolmas mukana ollut bichon oli punaisten neljäs. Se on kooltaan huomattavasti normi bichonia pienempi, mutta luonteeltaan tosi avoin ja vilkas.

Päivän päätteeksi mentiin vielä kakun syöntiin erään järven rannalle nuotiopaikalle kauas autoteistä, jossa koirat olivat kaikki irti kahta urosta lukuunottamatta. Joki laski yhteensä 17 kpl (rotuina siperianhusky, perro, kultsu, belkkari, whippet?, pohjanpystis, aussie?, seisoja, bc, cottoni, westie, sekis ja oliskohan ollut vielä joku spanieli). Kaapo oli mukana, Sohvin kanssa on parempi kokeilla ensin pienemmällä porukalla. Kaapo tulee toimeen kaikkien kanssa, mutta alkaa näyttää siltä, että pallit lähtee vielä tämän syksyn aikana. Turhan tiiviisti seuraa narttujen perässä nuoleskelemassa, vaikkei ole juoksuja. Liian hyvähermoisia sattunut kohdalle, kun eivät komenna kunnolla.

Kaapo Varisjärvellä 29.7.2012

 

© 2015 Sanna Pyykkönen. Sisällön kopionti kielletty. All Rights Reserved.